Ένα είναι σίγουρο. Ο χώρος ανάμεσα στα αστέρια, δεν είναι κενός.
Αντίθετα, αποτελείται από αέριο και σκόνη, αόρατα στο γυμνό μάτι. Αυτή η μεσοαστρική ύλη υπάρχει παντού, σε όλους τους γαλαξίες του Σύμπαντος και είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία των αστέρων. Οι αστέρες είναι αυτές οι αμέτρητες, φωτεινές κουκίδες στον νυχτερινό ουρανό. Όταν τελειώσουν τον κύκλο της ζωής τους, γίνονται πάλι αέριο και σκόνη και σκορπίζονται στον μεσοαστρικό χώρο.
Με τη βοήθεια των σύγχρονων ραδιοτηλεσκοπίων παρατηρούμε σήμερα τον ουρανό με έναν τρόπο… συναρπαστικό!
Μπορούμε να δούμε στην κυριολεξία, μέσα από αυτά, τα χημικά στοιχεία της μεσοαστρικής ύλης και να κατανοήσουμε πολλά πράγματα για τη δημιουργία των αστέρων. Σήμερα, ένα ακόμη εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την έρευνα του Σύμπαντος είναι και οι Υπερυπολογιστές. Οι σύγχρονοι αστροφυσικοί συχνά αφιερώνουν μεγάλο μέρος της έρευνάς τους γράφοντας αλγορίθμους με τους οποίους προσομοιώνουν στον υπολογιστή τη δημιουργία αστέρων και πλανητών, υπολογίζουν δηλαδή την εξέλιξη της μεσοαστρικής ύλης.
Με τη βοήθεια των παρατηρήσεων, των προσομοιώσεων αλλά και πειραμάτων σε εργαστήρια, είμαστε πλέον σε θέση να γνωρίζουμε!
Τα βασικά χημικά στοιχεία από τα οποία αποτελούμαστε, όπως για παράδειγμα το υδρογόνο, το οξυγόνο, ο άνθρακας και το άζωτο, είναι ταυτόχρονα και τα πιο άφθονα χημικά στοιχεία που υπάρχουν στο Σύμπαν. Είναι όμως αυτά τα προϊόντα αστρικής σύνθεσης αρκετά για να δημιουργηθεί ζωή οπουδήποτε; Πότε και που είναι δυνατή η δημιουργία ζωής στο σύμπαν;