Διαδικτυακά επιμορφωτικά σεμινάρια Φυσικής

Εγγραφείτε και παρακολουθήστε ζωντανά, τα επιμορφωτικά διαδικτυακά σεμινάρια Φυσικής, για καθηγητές και μαθητές. Συμμετέχοντας στα σεμινάρια της Klett – National Geographic, μένετε πάντα ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης, ενημερώνεστε για νέες εκδόσεις και καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας. Μη χάσετε την ευκαιρία να λάβετε χρήσιμες συμβουλές και απαντήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες και σπουδαίους εκπαιδευτικούς.

Παρασκευή 31 Μαρτίου 

11:15 - 12:00

Από τότε που ο Γαλιλαίος έστρεψε το τηλεσκόπιο στον ουρανό, ο κόσμος δεν θα ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος. Οι παρατηρήσεις του άλλαξαν οριστικά όσα γνωρίζαμε για τον κόσμο αλλά και για τη θέση μας σε αυτόν. Σήμερα, με τα διαστημικά τηλεσκόπια, όπως το Hubble και JWST, η ματιά μας ξεπερνά κατά ασύλληπτο τρόπο τα όρια του ηλιακού μας συστήματος και παρατηρεί τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του Σύμπαντος. Τα νέα όργανα επεκτείνουν τις αισθήσεις μας, επιτρέποντάς μας να δούμε φαινόμενα που μέχρι πρόσφατα ήταν αόρατα ή ξεπερνούσαν την αντίληψή μας. Πλέον, ο ανθρώπινος πολιτισμός κάνει τα πρώτα του βήματα στο διάστημα, η καθημερινότητά μας εξαρτάται από τις διαστημικές εφαρμογές και οι ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα, αποτελούν προέκταση του ανθρώπου. Που βρισκόμαστε σήμερα; Πώς η τεχνολογία που αναπτύχθηκε γύρω από τα τηλεσκόπια έγινε σημαντική στην καθημερινότητά μας; Ένας αστροφυσικός και ένας ιστορικός των επιστημών θα συζητήσουν για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον ανθρώπου και μηχανής. Οι μαθητές και μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν πώς άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο. Ταυτόχρονα, θα έρθουν αντιμέτωποι/ες με τις δυσκολίες και προκλήσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν στον χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Ομιλητές: Δρ. Ιωάννης Κοντογιάννης & Δρ. Δημήτρης Πετάκος 

Παρασκευή 28 Απριλίου

11:15 - 12:00

Η αποστολή JUICE είναι η πρώτη αποστολή μεγάλης κλίμακας του προγράμματος Cosmic Vision 2015-2025 της ESA που θα πραγματοποιήσει επιστημονικά πειράματα για τη μελέτη του γίγαντα πλανήτη αερίου και των μεγάλων φεγγαριών. Είναι επίσης η πρώτη αποστολή η οποία πρόκειται να μπει σε τροχιά γύρω από φεγγάρι ενός πλανήτη εκτός της Γης. Πώς όμως καταλήξαμε στην αποστολή JUICE και στη μελέτη του Δία και των φεγγαριών του, ανάμεσα σε εκατοντάδες ενδιαφέρουσες περιοχές στο ηλιακό μας σύστημα τις οποίες θα είχαμε την επιλογή να επισκεφτούμε; Πως καταλήξαμε στην επιλογή των πειραμάτων του JUICE και σε τι χρησιμεύουν τόσα πειράματα παρόλο που… δε βγάζουν φωτογραφίες; Αυτά και άλλα πολλά θέματα θα παρουσιαστούν σε μια 40λεπτη ομιλία, μαζί με τις εμπειρίες του ομιλητή από την παρουσία του στην εκτόξευση της αποστολής που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί λίγες εβδομάδες πριν, στις 13 Απριλίου, 2023.

Ομιλητής:  Δρ. Ηλίας Ρούσσος